Beveilig je online wallet goed!

Veilig gebruikmaken van een online wallet met deze tips

Er zijn als investeerder in cryptocurrencies verschillende factoren waar je graag rekening mee zal willen houden. Het merendeel van deze zaken hebben zonder twijfel betrekking tot het beveiligen van je portefeuille. In de basis wordt het sterk afgeraden om je tokens te laten staan bij de exchange waarbij je ze hebt aangekocht. In bepaalde gevallen kan je echter niet alles. Als fervente (day)trader is het bijvoorbeeld onmogelijk om de tokens naar een hardware wallet zoals de Ledger Nano S of de Trezor te sturen. Door je tokens op een online wallet te parkeren loop je altijd een zeker veiligheidsrisico. Beveilig je online wallet daarom altijd goed. Gelukkig zijn er een aantal acties die je kan ondernemen om deze risico’s aanzienlijk in te perken. Je ontdekt ze allemaal op deze pagina.

 

1.) De keuze van de online wallet

In eerste instantie is het van het grootste belang om na te gaan of je gebruik maakt van een betrouwbare online wallet. Wat dit betreft moet er aandacht worden gespendeerd aan verschillende zaken. Denk op dit vlak aan:

  • Wordt de online wallet in kwestie officieel ondersteund door de cryptovaluta of niet?
  • Maak je gebruik van de correcte URL (bookmark altijd je online wallets!)?
  • Zijn er in het verleden reeds problemen geweest met de wallet of niet?

Dit voorafgaand onderzoek is van cruciaal belang. Veel mensen doen dit onderzoek niet of houden geen rekening met deze aandachtspunten.  Hierdoor lopen ze tegen een perfect te voorkomen probleem aan. Is de online wallet waar je gebruik van wenst te maken in het verleden reeds gehackt? Of zijn er andere problemen mee gemeld? In dat geval is het zelden een goed idee om daar gebruik van te maken. Doe je dat toch? Dan loop je het risico dat je vroeg of laat je tokens in rook zal zien opgaan.

Een bijkomend aandachtspunt waar je rekening mee dient te houden heeft betrekking tot de partij waarbij de online wallet is terug te vinden. Er bestaan verschillende services die in principe uitsluitend een online wallet zijn. Maar wat ook te denken van de verschillende exchanges waar je, je coins bij kan parkeren? De ene exchange is zeker de andere niet. En de betrouwbaarheid er van is voor een niet onaanzienlijk deel afhankelijk van de financiële mogelijkheden waarover ze beschikken. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om je tokens te parkeren bij een exchange die een zo optimaal mogelijke reputatie geniet.

 

2.) Maak gebruik van een zo complex mogelijk wachtwoord

Een tweede punt waar je altijd rekening mee moet houden bij het gebruik van een online wallet heeft te maken met de complexiteit van het wachtwoord. Je zou er voor kunnen kiezen om een relatief klassiek en eenvoudig wachtwoord in te stellen. Maar dit is toch nooit een goed idee! Hackers beschikken over de meest geavanceerde hulpmiddelen. Hiermee kunnen ze een (vrij) voor de hand liggend wachtwoord zo kraken. Omwille van deze reden is het altijd aan te raden om te kiezen voor een wachtwoord welke voldoet aan de volgende eisen:

  • Maak zowel gebruik van grote als kleine letters;
  • Verwerk meerdere cijfers in het wachtwoord;
  • Probeer (indien mogelijk) ook speciale tekens op te nemen in je wachtwoord;
  • Maak je wachtwoord zo lang mogelijk;

Bovenstaande aandachtspunten zijn zeer belangrijk, maar er schuilt ook een gevaar in. Op het ogenblik dat je een wachtwoord maakt of laat genereren die aan al deze eisen zal voldoen is het namelijk zo dat deze niet zomaar onthouden zal kunnen worden. Zorg er dan ook altijd voor dat je zelf je wachtwoord niet verliest. In het geval van cryptocurrency portefeuilles wil het wel nog eens erg lastig worden om deze terug te krijgen van de partij waarbij je portefeuille is ondergebracht. Bereidt je in ieder geval maar voor op een groot aantal vragen waar je een antwoord op zal moeten geven.

 

3.) Benut alle beveiligingsmogelijkheden van je online wallet

De diensten die een online wallet aanbieden zijn er zich uiteraard ook zelf van bewust welke potentiële risico’s niet alleen hun gebruikers, maar ook zijzelf lopen. Omwille van deze reden worden er vaak extra beveiligingsmogelijkheden aangeboden. Het gaat hierbij in het bijzonder om ‘twee factor authenticatie’. Deze zorgt er voor dat het niet zomaar mogelijk is om in te loggen op een account met het ingestelde wachtwoord. Maar in deze situatie wordt er een extra bevestiging vereist. Deze kan in principe op twee verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Door gebruik te maken van de Google Authenticator applicatie;
  • Door een code naar je telefoonnummer te laten versturen;

Backup wel alles!

Het activeren van je twee factor authenticatie is eigenlijk een absolute must voor alle online wallets en exchanges waar je gebruik van maakt. Toch moet je er rekening mee houden dat je ook bij het activeren van deze extra vorm van beveiliging geconfronteerd kan worden met een bepaald probleem. Wat namelijk wanneer het toestel waarop je Google Authenticator applicatie is terug te vinden wordt gestolen? Of als deze stuk gaat? In dat geval ben je de generator van je unieke code kwijt waardoor je zelf geen toegang meer hebt tot je account.

Bovenstaande is een serieus probleem. Het is namelijk aartsmoeilijk om de zogenaamde recovery key terug op te vragen bij een exchange. Indien je er voor hebt gekozen om je aan te melden bij partijen zoals bijvoorbeeld LiteBit of Anycoin Direct kan dit wellicht nog net wat eenvoudiger geregeld worden. Maar probeer deze maar eens terug te krijgen van internationale exchanges zoals een Binance of een Kucoin. De procedure hiervoor neemt heel wat tijd in beslag. En de kleinste fout kan er voor zorgen dat de toegang tot je account je voor altijd wordt ontzegt. Wil je dit voorkomen? Zorg dan altijd voor een back-up van je QR-code en / of sla je recovery key op een veilige plaats op.

 

Wanneer gebruikmaken van een online wallet?

Eender welke gids voor beginnende investeerders in cryptocurrencies die je openslaat zal aangeven dat het niet aan te raden is om je tokens bij te houden in een online wallet. Dat is zeker correct, maar in heel veel gevallen kan je moeilijk anders. Actieve traders en zeker daytraders zullen bijvoorbeeld nooit gebruikmaken van een hardware of desktop wallet. Daarvoor moeten ze te snel kunnen schakelen met de cryptocurrencies waarin ze hebben geïnvesteerd. Ben je echter iemand die vooral investeert in cryptovaluta’s voor de lange termijn? En ben je bijgevolg niet van plan om veelvuldig en snel te handelen? In dat geval is het altijd aan te raden om zo weinig mogelijk van je coins in een online wallet laten zitten. Wil je toch perse gebruikmaken van een online wallet? Dan kunnen de tips op deze pagina je beslist helpen met het vinden van de beste of het beveiligen van je online wallet.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.