Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Als we het over cryptomunten, cryptogeld en cryptocurrencies hebben, is de Bitcoin natuurlijk de meest bekende. De Bitcoin is er al sinds 2008, kreeg in de jaren die volgde meer belangstelling en is in 2017 uitgegroeid tot het cryptofenomeen tot op dat moment.
De waarde is in 2017 zo aanzienlijk gestegen, dat veel meer mensen zich zijn gaan bezighouden met enerzijds de Bitcoin en anderzijds altcoins.
Hoewel de Bitcoin in 2017 de $ 20.000 aantikte, sloot ze rond de $ 12.000 per Bitcoin af. Maar daarmee is volgens experts te koers nog lang niet bepaald.
[currencychart currency1=”btc” currency2=”eur”]

Technologie

De cryptovaluta BTC hangt aan de technologie waarmee Bitcoin groot is geworden: de blockchain. De blockchain is een aaneenschakeling van blokjes die data verwerken. Op die manier worden blokjes met informatie als een ketting aan elkaar geregen.
De informatie die in deze blockchain wordt uitgewisseld kan door iedere gebruiker gezien worden. Sterker nog: gebruikers van de Bitcoin blockchain kunnen zelf transacties goedkeuren en valideren. Daarvoor worden ze beloond in een stukje Bitcoin.
Ook kan Bitcoin gedolven worden door codes te kraken. Dit gebeurt intussen met zeer zwaar geschut: alleen de beste, duurste computers met veel geheugen en een zeer hoog vermogen, zijn in staat Bitcoin te “minen”. Dit gebeurt dan ook op steeds professionelere wijze, in daarvoor ingerichte Bitcoinmijnen.
De technologie van Bitcoin is intussen gebruikt door tal van andere cryptocurrencies. De blockchain speelt ook bij Ethereum een grote rol, maar is eigenlijk in elke munt die volgde verder verbeterd. Ook zijn de voordelen van de blockchain in nieuwere cryptocurrencies anders – en volgens experts “beter” – benut.

Doel

Het doel van de Bitcoin in 2008 was om als betalingsmiddel te dienen. Het was de bedoeling dat mensen via het internet geld naar elkaar konden overmaken. Hoewel er van “geld” officieel geen sprake is, want Bitcoin is geen geld. Desondanks was het idee om zonder tussenkomst van een bank een betaling te kunnen verrichten, anoniem en snel.
Bitcoin is een gedecentraliseerde munt. Dat betekent dat ze geen bemoeienis van banken nodig heeft en zelfstandig opereert. Iedereen die Bitcoin beheert en als betalingsmiddel gebruikt, is dus eigenlijk zelf bankier.
Het is de vraag of het doel van Bitcoin bereikt is. Er worden zeker betalingen in Bitcoin gedaan, maar nu de koersen zo stijgen is dat helemaal niet zo aantrekkelijk meer. Waar je enkele jaren geleden voor een stuk of 10 Bitcoins 1 pizza kon kopen, betaal je er nu een Tesla mee. Mensen zien de Bitcoin dus vooral als interessante investering.

Voordelen van Bitcoin

Wanneer we kijken naar Bitcoin, zijn er zeker veel voordelen te noemen. We zetten ze graag voor je op een rijtje. Gelet op de technologie:

  • biedt Bitcoin een mooi alternatief voor betalingsverkeer;
  • is de Bitcoin een middel om anonieme betalingen te kunnen verrichten;
  • kan geen bank of overheid je Bitcoin-tegoed bevriezen (zoals met gewoon geld wel zou kunnen);
  • ervaren veel mensen financiële vrijheid door het gebruik van Bitcoin;blijkt de Bitcoin een zeer waardevolle investering te zijn, die in de loop der jaren heel veel mensen rijk heeft gemaakt.

Hoewel de technologie achter de Bitcoin heel mooi en ingenieus is, wordt er weinig bij stil gestaan. Media schrijven vooral over de waarde van Bitcoin. Aan de techniek wordt voorbij gegaan. Doordat de Bitcoin zo duur is geworden en zoveel waard is, mist het wel zijn doel als betalingsmiddel.

Waarde van BTC

Waar je in 2008 nog enkele centen per BTC betaalde, betaal je nu (red. aan het begin van 2018) € 11.000 per Bitcoin. Dat is in 2017 nog meer geweest.
Het is natuurlijk altijd de vraag waar de waarde van cryptovaluta naar toe gaat. Er zijn veel factoren in het spel die de waarde bepalen. Zo spelen Aziatische landen een grote rol, omdat daar verreweg de meeste eigenaren van Bitcoins zitten. En aangezien enkele landen al aankondigen het gebruik van Bitcoins in de ban te gaan doen, kan dat zomaar betekenen dat in die landen heel vele Bitcoins verkocht worden. Dan zal de waarde zakken.
Echter wordt er aan de andere kant beweert dat Bitcoin een veel hogere waarde zal genereren, nu in de westerse wereld meer mensen Bitcoins kopen. Er zijn zelfs bedragen van € 100.000 en € 200.000 per Bitcoin genoemd.
Maar nogmaals, dat blijft speculeren.

Bitcoin kopen

Grote kans dat je toch nog een graantje mee wil pikken. Je hebt in 2017 zelf kunnen zien hoe de waarde van Bitcoin verliep en duizenden euro’s steeg in 1 maand tijd. Nu is de Bitcoin weer wat “goedkoper” en kun je voor € 11.000 instappen.
Ook kun je besluiten om een deel van een Bitcoin te kopen en bijvoorbeeld € 1.000 of € 5.000 in te leggen. In dat geval kun je in Nederland Bitcoin kopen via diverse websites en wisselkantoren, zoals:
Litebit.eu
AnyCoinDirect.eu
BTCDirect.eu
Bitonic
Het is belangrijk dat je een goede wallet hebt. In die wallet bewaar je de Bitcoins. Een hardware wallet is verreweg de meest veilige optie, maar een software wallet kan natuurlijk ook.

Bitcoin bewaren

Je kunt Bitcoins op drie manieren bewaren. Hieronder bespreken we die drie manieren. Ook geven we aan welke wallet het meest veilig is.

  1. Internet wallet: Wanneer je via een website als Litebit.eu je Bitcoins koopt, kun je ze op de website laten staan. Je hebt dan een wallet-adres waarmee je betalingen kunt uitvoeren. Een internet wallet is in de geschiedenis het minst veilig geweest. Hackers en ander gespuis weten immers dat er veel waarde achter die websites huist. Met succes zijn eerder grote, internationale websites – waaronder Mt Gox en NiceHash – gehackt en van Bitcoins beroofd.
  2. Software wallet: Het is dus veiliger om de Bitcoins in eigen beheer te bewaren. Dat kan onder meer door een wallet te downloaden. Dit is een stukje software dat je op een computer installeert. Hier krijg je een nieuwe wallet en daar kun je je Bitcoins naar toe sturen. Op zich is dit veiliger dan een internet wallet, maar besef wel dat een computer nog altijd vatbaar is voor virussen, malware en crashes.
  3. Hardware wallet: De duurste, maar meest veilige manier om je Bitcoins veilig te bewaren is middels een hardware wallet. Dat is een soort van USB-stick of een device in de vorm van een tablet, die je aansluit op je pc. Je kunt vervolgens via de pc en software de Bitcoins opslaan op de hardware. Deze koppel je vervolgens los en kun je “koud” bewaren. Echte cryptomiljonairs hebben heel veel waarde op die sticks staan en bewaren ze dan ook bij voorkeur in een kluis.

Conclusie

De Bitcoin is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende cryptomunt van 2017 geweest. Maar ze is niet de enige. Hoewel de Bitcoin verreweg de meeste aandacht trok in 2017, zijn er intussen al vele alternatieven. Altcoins zijn interessant om meerdere redenen. Zo zijn ze vernieuwend, een sterke verbetering van voorgangers en bieden ze meer mogelijkheden. Ook zijn ze laag in prijs en dus aantrekkelijk om in te investeren.
Wil je dus wel meeprofiteren van cryptocurrencies, maar heb je niet de middelen om Bitcoin te kopen? Dan kun je je zeker verdiepen in altcoins.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.
Please enter Coingecko Free Api Key to get this plugin works