Dash

Wat is Dash?

Bitcoin en Ethereum zijn waardevolle cryptomunten gebleken. Ook Litecoin timmert goed aan de weg en Monero niet te vergeten. Vreemd genoeg is er al veel langer een cryptomunt die (op dit moment) veel meer waard is dan de laatste 2 vermelde cryptomunten. Het betreft de altcoin Dash.
Wat is Dash voor een cryptocurrency?

Technologie

Experts die Dash (afkorting van Digital Cash) zouden moeten beschrijven, beschrijven Dash als een vorm van contant geld. Daarmee bedoelen ze dat het van verzender naar ontvanger gaat en beiden de enige twee zijn die weten dat de transactie plaatsgevonden heeft. In nettere termen wordt er dan gesproken van een gedecentraliseerd betaalsysteem. Met andere woorden: banken hebben geen inzicht in de transactie.
Dash biedt deze anonieme transacties aan, net als Bitcoin in feite doet. Het voordeel van Dash is dat de verificatie direct plaatsvindt.
Het is dus een hele snelle manier van transacties doen.

Doel

Het voornaamste doel van Dash is een gedecentraliseerde betaaloplossing bieden die zowel snel als veilig is. En onder veilig wordt ook anoniem verstaan.
Wanneer je een cryptocoin gebruikt, wordt er altijd gebruik gemaakt van een blockchain. Die blockchain wordt vaak gezien als een soort van grootboek. In het Bitcoin-grootboek ben je in wezen anoniem, maar er kan wel bekeken worden vanaf welk adres een transactie verstuurd is, naar welk adres en wat de hoogte van de transactie was.
Men weet niet dat jij daarachter zit, maar met een beetje speurwerk is dat wel te achterhalen. BTC-adressen zijn dus openbaar, inclusief de inhoud van die wallets.
Dash gebruikt een PrivateSend technologie, waarmee ze deze informatie anoniem houdt. Het is daarmee onmogelijk om een transactie te traceren. Zender en ontvanger blijven anoniem.

Masternodes

Betalingen in deze cryptovaluta worden in zeer korte tijd bevestigd door zogenaamde masternodes. Masternodes zijn ruim 4.000 servers die 24/7 een wallet bijhouden. Deze masternodes zijn dusdanig geprogrammeerd dat ze na kunnen gaan of een transactie al dan niet legitiem is en doorgezet mag worden.
Deze masternodes doen al het werk binnen de blockchain. Daarmee zet Dash miners buitenspel en zijn er geen lange wachttijden en ook geen hoge kosten. Het stoomverbruik is bijvoorbeeld velen malen minder dan bij de Bitcoin.

Waarde van Dash

In 2014 werd Dash geïntroduceerd en in 2016 stond de waarde langere tijd rond de € 45 hangen. Maar in 2017 ging het snel. In juni 2017 was de waarde van Dash zo’n € 200 en op het einde van 2017 ging de waarde richting de € 1.000.
De koers van Dash schommelt wel enorm. Het is dus belangrijk dat je de munt niet op zijn beloop laat, maar goed volgt.

Dash kopen

Wil jij investeren in Dash? Of misschien in een deel van Dash? Dan kun je terecht bij Litebit.eu. Middels een iDeal-betaling kun je je wallet op Litebit.eu vullen met Dash.
Het beste is om Dash te bewaren op een hardware wallet. Zowel de Ledger Nano S. biedt ondersteuning voor Dash, als de Trezor.
Door je digitale valuta op deze devices op te slaan, ben je beter beschermd tegen hackers en DDoS-aanvallen.