Ethereum

Wat is Ethereum?

Bitcoin is misschien de meest bekende cryptocurrency, maar zeker niet de enige. In 2015 maakte de wereld kennis met een nieuwe “cryptovaluta” en de bijhorende techniek in de vorm van Ethereum (ETH).
Het bleek een interessante investering te zijn, want de waarde van Ethereum steeg aanzienlijk. Aan het einde van 2017 was ze zo’n € 700 per eenheid waard. Lang niet zoveel als Bitcoin, maar wel honderden keren meer dan aan het begin van 2017.
Wie in januari 2017 voor enkele tientjes Ether had gekocht, is hier in een jaar tijd enorm rijk van geworden.

Technologie

De technologie achter Ethereum is, net als Bitcoin, een blockchain. Hierin worden ook transacties vastgelegd, zoals bij Bitcoin. Maar waar Bitcoin zich enkel en alleen toelegt op transacties, gebruikt Ethereum de blockchain breder.
Zo kunnen berichten worden verstuurd via de blockchain, maar ook documenten worden opgeslagen. Wat je ook doet, het wordt allemaal gezien als een transactie. Elke transactie volgt op een andere en wordt openbaar vastgelegd.
Wederom geldt dat je hierdoor geen tussenpersonen of instellingen als banken nodig hebt. Maar ook notarissen (voor het vastleggen van documenten) worden door Ethereum overbodig.
Mensen zijn op de blockchain zelf eigenaar van documenten en transacties en deze worden dan ook veilig opgeslagen. Aangezien je nooit weet wie er achter een bepaalde wallet zit, kun je goed anoniem blijven.

Doel

Het doel van Ethereum is dat mensen zelf eigenaar worden van hun administratie, communicatie, financiën en ga zo maar door. Ze heeft geleerd van de blockchain die gekoppeld was aan Bitcoin en dacht daar meer uit te kunnen halen.
Gek gezegd kun je alles regelen via de blockchain. Van transacties in geld tot het afsluiten van verzekeringen, het vaststellen van documenten en het tekenen van contracten. Alles wat op de blockchain gebeurt, zou wettelijk kunnen gelden. Het is immers openbaar en altijd op te vragen.
Daarmee maakt Ethereum het mogelijk om – als iedereen zou overstappen op de blockchain – banken en andere bedrijven die vooral dienen voor de opslag van gegevens (notarissen en verzekeringsmaatschappijen incluis) volledig overboord te zetten. Mensen worden zelf eigenaar van zowel hun verzekeringen, contracten als communicatie.

Waarde van Ethereum

Ethereum is in 2017 aanzienlijk toegenomen in waarde. De grootste aandacht voor de munt Ether brak uit in mei en juni. Toen steeg de prijs van ETH richting de € 100 en daarna ging het eigenlijk alleen maar sneller. In november en december werden achtereenvolgens € 200, € 300 en € 400 per Ether aangestipt, om in december over de kop te gaan en richting de € 1.000 af te koersen. Die koers werd niet gehaald in 2017, en Ether sloot af rond € 700.
De verwachting is echter dat we volgende jaren nog heel veel van Ethereum gaan horen. Niet alleen omdat de techniek goed is, maar ook omdat veel andere cryptomunten gebruik maken van de technologie van Ethereum.

Ethereum kopen

Je kunt Ethereum (ETH)in Nederland eenvoudig kopen. Websites als Litebit.eu, AnyCoinDirect.eu en BTCDirect.eu bieden de mogelijkheid om per iDeal Ethereum aan te schaffen.
Ook internationaal kun je terecht op tal van websites, zoals CoinExchange.io en Bitfinex.com. Hier geldt wel de voorwaarde dat je al over Bitcoin beschikt. Die kun je dan omwisselen (exchange) voor Ethereum.

Ethereum bewaren

Net als andere cryptovaluta kun je Ethereum op drie manieren bewaren: in de cloud (dus op een website), in een software wallet (op je pc) en in een hardware wallet (een aparte device). Aangezien internetcriminelen het vaak voorzien hebben op websites met een hoge waarde aan Bitcoin en Ethereum, is het aan te raden om ofwel voor een software ofwel voor een hardware wallet te kiezen. De kans dat je gehackt wordt is dan minder groot.
Hardware wallets zijn het meest veilig, omdat een software wallet ook door een computercrash kan verdwijnen. En verloren gegane Ether is niet meer terug te vinden.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.
Please enter Coingecko Free Api Key to get this plugin works