Flash Crash

Het gevaar en potentieel van een `flash crash`

Het is algemeen bekend dat er op de cryptomarkt vaak extreme koerswijzigingen kunnen opduiken. Het komt in de praktijk dan ook niet zelden voor dat er de ene dag enorme stijgingen kunnen worden genoteerd terwijl de volgende dag de koersen als een pudding in elkaar vallen. Dit noemt men een flash crash. De vaak extreme koerswijzigingen zorgen er voor dat de cryptomarkt weliswaar over een zeer volatiel karakter beschikt, maar daarnaast is er ook sprake van een enorm potentieel. Eén van de meest in het oog springende evoluties die een koers kan maken heet een zogenaamde ‘flash crash’. In dit geval maakt de koers van een cryptocurrency een stevige duik naar omlaag waardoor er plots grote minnen verschijnen. Dit lijkt uiteraard erg negatief, maar toch gaat er ook een niet onbelangrijk potentieel schuil in een dergelijke crash. Wat dit potentieel precies is en hoe u deze kunt benutten vertellen we u graag op deze pagina.

 

Wat is een flash crash precies?

Een flash crash is een fenomeen welke in principe kenmerkend is voor de cryptomarkt. Op de gewone, gereguleerde beurzen zoals bijvoorbeeld Euronext en de New York Stock Exchange kunnen dergelijke explosieve dalingen in de koers in principe niet voorkomen omdat er veiligheden tegen zijn ingebouwd. Op het ogenblik dat er sprake is van te extreme dalingen kan de handel worden stilgelegd waardoor een bepaalde minimumwaarde eigenlijk altijd kan worden gegarandeerd. Dat geldt niet voor de cryptomarkt. Op het ogenblik dat er extreem slecht nieuws naar buiten wordt gebracht kan de koers van een cryptomunt dan ook spectaculair terugvallen. In dit geval is er dus sprake van een flash crash. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van zo’n crash, namelijk:

• Het is mogelijk dat de cryptocurrency in kwestie is gehackt;
• Er is slecht nieuws verschenen dat de toekomst van het project in het gedrang brengt;

Een flash crash is zo gevaarlijk omdat ze in principe nauwelijks te voorspellen valt. Op het ogenblik dat ze op de grafieken verschijnt is het bovendien nagenoeg altijd te laat om er nog op te reageren. Een flash crash wordt dan ook algemeen beschouwd als een uiterst negatief fenomeen, maar toch is ze niet helemaal slecht. Ze biedt immers ook een interessant potentieel waar we verder op deze pagina nog op terug zullen komen.

 

De gevolgen en het potentieel van een flash crash

Sinds het ontstaan van crypto hebben er zich op de markt heel wat flash crashes voorgedaan. Deze crashes zijn vaak van zeer korte duur, maar kunnen een enorme impact hebben. Een bekend voorbeeld van een dergelijke crash is degene die Ethereum trof in juni 2017. Toen zakte de koers van de cryptocurrency in elkaar van 300 tot 13 Amerikaanse dollar. Amper enkele seconden daarna schoot de koers echter terug omhoog richting haar originele waarde. Investeerders die ETH-tokens hebben gekocht op het ogenblik dat de waarde haar dieptepunt had bereikt en vervolgens automatisch terug hadden verkocht op haar oorspronkelijke waarde konden zo in slechts enkele seconden tijd een winst realiseren van meer dan 300 procent. Zoals gezegd brengt elke flash crash dus ook zeker en vast interessante voordelen met zich mee! Het potentieel van zo’n crash optimaal benutten kan u heel wat geld opleveren!

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.