Gulden

Wat is de Nederlandse Gulden (NLG) in cryptovaluta?

Heb jij ook nog meegemaakt dat we in Nederland met guldens betaalden? Op 1 januari 2002 gingen we in Nederland over naar de euro. Dat heeft tot veel discussie geleid. Mensen mistten de Nederlandse gulden en bleven stug in guldens rekenen. Intussen zijn we ruim 15 jaar verder en is de euro ingeburgerd.
Maar sinds april 2014 is de Nederlandse Gulden weer terug, in de vorm van een cryptovaluta genaamd Gulden.

Technologie

Zoals je misschien wel weet zijn cryptocurrencies voornamelijk gedecentraliseerd. Het doel van de eerste bekende cryptomunt Bitcoin was een alternatief betaalsysteem aanbieden, waarbij banken en overheden geen bemoeienis hadden. Controle houd je als gebruiker zelf. Banken en overheden zijn niet in staat om je transacties in te zien, je rekeningen te blokkeren of je betalingsgedrag aan banden te leggen.
Vrij rebellerend, maar goed ontvangen.
De Gulden doet daar niet voor onder. Mensen die de echte guldens missen worden verleid om hun aankopen in Guldens te gaan doen. Digitaal weliswaar, want er komen geen echte munten meer bij kijken.
Gulden maakt gebruik van de blockchain technologie, maar biedt een vrij laagdrempelige methode om betalingen te versturen en te ontvangen. Het is dus een manier van betalen.

NLG Wallet

Om te kunnen betalen heb je een Gulden wallet nodig op je telefoon of op je pc. Je kunt het geld overmaken naar ieder ander die ook een Gulden wallet heeft. Betalingen in sommige winkels kunnen ook in Gulden worden gedaan en verlopen via de camera van je mobiele telefoon en een QR-code. Op deze manier kunnen betalingen van telefoon tot telefoon – of eigenlijk van wallet tot wallet – worden verricht, zonder dat er een bank bij komt kijken. Een transactie duurt gemiddeld 1 werkdag.
In Nederland zijn al enkele winkels waar de ouderwetse gulden weer als betaalmiddel dient.

Voordelen

Los van het idee dat je weer over Guldens beschikt, heeft de Gulden nog meer voordelen? Op zich wel, namelijk:
De Gulden is een overzichtelijke cryptocoin;

  • Mensen die nieuw zijn in de cryptowereld kunnen die makkelijk verkennen aan de hand van de Gulden;
  • In Nederland wordt Gulden door meer bedrijven en winkels gezien als wettelijk betaalmiddel;
  • Betalingen vinden plaats zonder tussenkomst van een bank en blijven dus anoniem.

 

Hoeveel potentie heeft Gulden?

Internationaal gezien is het nog maar sterk de vraag of Gulden zal groeien in waarden. Wie anders dan hooguit 17 miljoen Nederlanders zullen er gebruik van gaan maken? En zoveel Nederlanders maken echt geen gebruik van cryptovaluta.
Het gaat bij Gulden vooral om het idee. Een leuke manier om je 15 jaar na dato nog af te zetten tegen het besluit de gulden in te wisselen voor euro’s. Maar heel veel geld in de Gulden stoppen om er rijk mee te worden, zal vermoedelijk niet gebeuren. Maar zeg nooit “nooit”, want er zijn meer munten die tot verrassingen hebben geleid. Lees bijvoorbeeld eens over Dogecoin, dat echt letterlijk als grap begon.

Gulden kopen

Wil je dus Guldens kopen – om ze echt te gaan gebruiken of als investering – dan kun je bij Litebit.eu terecht. Litebit.eu stelt je in staat om per iDeal je euro’s weer om te ruilen voor Gulden. Ook kun je bij Lite.eu je Guldens bewaren. Veiliger is wellicht om gebruik te maken van een software wallet, welke je van het internet kunt downloaden.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.