Handelsverlies bij cryptocurrencies: verkopen of vasthouden?

Hoe voorkom je handelsverlies bij de handel in cryptocurrencies?

Handelsverlies (of koersverlies) nemen of afwachten en vasthouden? Die keuze moeten mensen met cryptocurrencies soms maken en het blijkt niet de makkelijkste keuze te zijn. Want als je ziet dat de waarde van je cryptocoins aan het afnemen is en je ziet de waarde van je investering drastisch kelderen, hoe snel wil je dan de stekker eruit trekken?
Met andere woorden: hoe paniekbestendig ben jij?
Cryptocurrencies fluctueren enorm. Kijk naar de koersen van Bitcoin, Ethereum en LiteCoin. In twee dagen of enkele uren kan de waarde honderden tot duizenden euro’s meer of minder zijn.
Heb je duur ingekocht en zit je net in een lijn naar beneden, dan krijg je het waarschijnlijk Spaans benauwd. De neiging om uit te stappen en te “redden wat er te redden valt” is groot.
Maar beter kun je afwachten om verlies te voorkomen…

Fluctuerende koersen

Aandelen, grondstoffen, indices… Alles waarin je kunt beleggen fluctueert. De waarde stijgt en daalt, maar is ergens ook weer stabiel. De koersen van cryptomunten vormt daarin geen uitzondering, behalve dat de pieken en dalen vele malen groter zijn.
Hier moet je aan wennen.
Wanneer je snel in paniek bent en niet met de stress om kunt gaan, kun je beter niet in cryptomunten gaan handelen. Want wie zijn zenuwen niet onder controle heeft zal zeker verlies maken.

Verlies voorkomen

Is er dan geen manier om handelsverlies te voorkomen? Wanneer iedereen in staat was om verlies te voorkomen, waren veel mensen intussen stinkend rijk geworden aan cryptomunten. Een vaste manier om verlies te voorkomen is er dus niet. Maar enkele tips kunnen je wel helpen om de risico’s op verlies te verminderen, zoals:

  • Weet waarin je investeert: ken de cryptomunt van A tot Z, weet wat de achterliggende technologie behelst en zorg dat je op de hoogte bent van de laatste actualiteiten;
  • Stel grenzen: in wat je wil verliezen en wat je wil winnen voor je het verzekert in fiat geld (een goede manier is om bij winst de helft te verzilveren en de andere helft te laten staan, zodat je in ieder geval winst gepakt hebt, maar eventuele verdere winst nog een kans geeft);
  • Geef nooit meer geld uit aan cryptomunten dan je kunt missen (sluit geen leningen, hypotheken af om aan cryptomunten te kunnen komen);
  • Laat je niet leiden door angst, want angst is een slechte raadgever (ook bij de meest rampzalige koersen kun je gewoon beter een nachtje slapen en dan verder kijken, want de Bitcoin, Ethereum en Litecoin hebben zich vele malen uit een diep dal verder omhoog gewerkt).

Conclusie

Heb jij geen stalen zenuwen en lig jij wakker van beslissingen die je gemaakt hebt omtrent cryptocoins? Dan is het misschien geen goed idee om ermee door te gaan.
Wanneer je wel meer rust hebt en alles vanuit het grote geheel kunt overzien, weet dan dat je cryptocurrencies nooit helemaal kunt peilen, maar dat je wel veel in de hand hebt. Lees je goed in, weet waar je mee bezig bent en leg nooit meer geld in dan je kunt missen. Wanneer je gewoon je gezonde verstand gebruikt en voor jezelf kan verantwoorden waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, kun je heel ver komen.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.