Hardware wallet: kopen of niet?

Is een hardware wallet de investering waard?

Binnen de wereld van de cryptocurrencies maken we een duidelijk onderscheid tussenverschillende soorten partijen. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de investeerders die in het bijzonder kijken naar de lange termijn. Maar anderzijds zijn er ook de actieve handelaren. Of day-traders die hun portefeuille stelselmatig uitbreiden en terug verkopen. Uiteraard is ook een combinatie van beiden mogelijk. En er zijn er mensen die er voor kiezen om zowel een lange als een korte termijn portefeuille aan te leggen. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een portefeuille voor de lange termijn te creëren kan het mogelijks interessant zijn om te kiezen voor het aankopen van een hardware wallet. Dergelijke toestellen zijn prima geschikt voor het bijhouden van je coins, alleen is er wel een kostprijs aan verbonden. Biedt een hardware wallet voldoende meerwaarde om deze kosten in te dekken? Je komt het op deze pagina te weten!

 

Wat is een hardware wallet?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om te investeren in bepaalde cryptocurrencies zul je over een wallet adres moeten beschikken. Dit adres kan op verschillende manieren verkregen worden. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een online wallet. Maar je kunt ook opteren voor een software of een hardware wallet. Een software wallet bestaat in verschillende vormen. Het gaat hierbij om een applicatie die op met name je smartphone of tablet kan worden geplaatst. Maar er zijn ook speciale programma’s voor handen om te installeren op Windows, Linux of macOS. In het bijzonder indien je er voor kiest om je wallet op een laptop of computer te plaatsen is het altijd van belang om dit op een clean toestel te doen. Doe je dit niet, en word je gehackt of is er malware op je systeem terug te vinden? Dan is het zomaar mogelijk dat al je coins als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Om de risico’s van een standaard software of online wallet in te perken kozen verschillende bedrijven er inmiddels voor om een speciaal toestel op de markt te brengen voor het opslaan van je tokens. Het gaat hierbij onder meer om de Ledger Nano S evenals om de TREZOR Wallet. Beide systemen zijn met één doel voor ogen ontwikkeld, namelijk om er voor te zorgen dat al je tokens niet alleen efficiënt, maar ook op zeer veilige wijze kunnen worden opgeslagen. Dit gebeurt los van een ander systeem en van het internet. Op deze manier kan het risico op verlies van je tokens, bijvoorbeeld door diefstal aanzienlijk worden ingeperkt.

 

Welke meerwaarde biedt een hardware wallet?

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje, het opslaan van je tokens op het internet of gewoon op je thuiscomputer of je mobiel toestel brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. Indien je over een goed gevulde portefeuille beschikt is het laatste dat je wil, is dat je tokens op een ogenblik verdwijnen. Dit kan immers een zeer aanzienlijk financieel verlies met zich meebrengen. Door te kiezen voor een hardware wallet is het mogelijk om jezelf tegen dergelijk verlies te wapenen. Hardware wallets kenmerken zich door de volgende voordelen:

  • Je tokens worden opgeslagen op een speciaal daarvoor ontwikkeld systeem.
  • Hardware wallets hebben een uitstekende beveiliging waardoor het risico op verlies sterk kan worden beperkt.
  • Bij verlies ten gevolge van bijvoorbeeld diefstal kan de recovery sheet er voor zorgen dat je jouw portefeuille terug kan claimen.

Dat een hardware helemaal losstaand van een ander systeem functioneert is in de praktijk niet altijd correct. Voor onder meer de Ledger Nano S geldt namelijk dat deze niet beschikt over een ingebouwde batterij. Dit heeft als gevolg dat ze genoodzaakt is om de stroom te gebruiken van een computer of laptop. Het feit dat ze op deze manier met je computer dient te worden verbonden brengt geen veiligheidsrisico met zich mee.

 

Hoeveel kost een hardware wallet?

De hamvraag van dit artikel is of investeren in een hardware wallet nu al dan niet (financieel) de moeite waard is. Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag moet je jezelf drie vragen stellen, namelijk:

  • Hoeveel bedraagt de waarde van je portefeuille met cryptocurrencies?
  • Wil je investeren in crypto’s voor de lange of korte termijn?
  • Worden de coins waarin je wil investeren wel ondersteund door hardware wallets?

Je kan er rekening mee houden dat de gemiddelde hardware wallet een prijskaartje heeft van ongeveer 100 à 125 euro. Toen de eerste toestellen op de markt verschenen waren ze een stukje goedkoper. Maar de populariteit van hardware wallets heeft er voor gezorgd dat de prijzen stegen. Met name de fabrikant Ledger er voor heeft gekozen om de prijs van onder meer haar Nano S model te verhogen. 100 à 125 euro is niet het einde van de wereld. Maar het is toch een bedrag dat een impact kan hebben op je rendement uit cryptocurrencies.

Het aankopen van een hardware wallet is in eerste instantie uitsluitend interessant vanaf het ogenblik dat je over een degelijke portefeuille beschikt. Heb je er voor gekozen om één keer een bedrag van 25 euro in een cryptomunt naar keuze te investeren, dan ga je geen geld uitgeven aan een hardware wallet. Hetzelfde geldt voor het geval je uitsluitend aan daytrading wil doen. In deze situatie zal je continue de beschikking willen hebben over je tokens. Ze in je online wallet houden (bij voorkeur bij de exchange waar je gebruik van maakt) is dan wellicht de interessantste optie.

 

Welke coins worden door hardware wallets ondersteund?

Een ander aspect waar je rekening mee dient te houden is de precieze ondersteuning die door hardware wallets wordt geboden. Veel mensen denken dat je zomaar eender welke coins op een hardware wallet kan plaatsen, maar dat is niet zo. De ondersteuning van toestellen zoals de Ledger Nano S en de TREZOR Wallet zijn bovendien ook niet dezelfde. Daar waar je bijvoorbeeld bij Ledger Ubiq kwijt kan op de Nano S geldt dat niet voor de TREZOR Wallet. Plan je een grote investering in een bepaalde cryptomunt voor de lange termijn? Wil je je tokens graag bewaren op een hardware wallet? In dat geval zul je dus eerst moeten kijken of het systeem in kwestie daar wel de gewenste ondersteuning voor biedt.

 

Is investeren in een hardware wallet nu interessant of niet?

Bijzonder veel mensen die er voor hebben gekozen om te investeren in cryptocurrencies zweren bij het gebruik van een hardware wallet. Dit is ook begrijpelijk, want deze toestellen bieden veruit de veiligste manier om je cryptocurrency tokens op te slaan. Toch neemt dit niet weg dat een hardware wallet ook een verkeerde investering kan zijn. Heb je bijvoorbeeld slechts een zeer kleine hoeveelheid aan coins, wil je een coin kopen die niet wordt ondersteund door een hardware wallet en / of ben je uitsluitend een daytrader? In al deze gevallen is het niet interessant om je geld te stoppen in de aankoop van een hardware wallet. Ben je daarentegen iemand die in crypto’s zit voor de lange(re) termijn? Dan zal je kunnen vaststellen dat een hardware wallet eigenlijk onmisbaar is.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.