ICO (initial coin offering)

Wat zijn ICO’s

De term ICO komt regelmatig voorbij in de wereld van cryptovaluta. Een ICO staat voor Initial Coin Offering en dat is dan ook precies wat het doet: je kunt al voordat een cryptocoin het eerste levenslicht gaat zien, investeren. Daardoor krijg je recht op tokens en die tokens worden later cryptomunten.
Er zijn voordelen en nadelen aan het kopen van dergelijke tokens en het meedoen met een ICO. In dit artikel bespreken we die graag met je.

 

ICO als crowdfunding voor cryptovaluta

De ene na de andere cryptomunt steekt de kop op. Er zijn er ruim 1400 op het moment van schrijven en dat aantal neemt in rap tempo toe. Een groot deel van de munten is veel meer dan een cryptovaluta: het gaat om een onderliggende technologie, zoals de Tangle bij IOTA, het betalingsprotocol bij zowel Stellar Lumens als bij Ripple, het uitwisselen van gegevens bij Ethereum en Dentacoin en het doen van sociale betalingen en transacties (het toekennen van likes in de vorm van cryptomunten) bij ReddCoin en SOLA.
Daarin zit dan ook het grootste voordeel van ICO’s. Je investeert niet zozeer in een cryptovaluta, maar in een bedrijf.

 

Investeren in een bedrijf

Eigenlijk moet je ICO’s zien als startups die proberen aan de weg te timmeren. Door een ICO halen ze geld op om hun doel te bereiken. Dat doel is enerzijds het af krijgen van hun technologie, maar anderzijds ook het uitbrengen van een eigen cryptomunt.
De technologie van Ripple  is daar een mooi voorbeeld van: de blockchain betreft een transactieprotocol en de Ripple (XRP) dient als cryptomunt om dat transactieprotocol te laten werken. Dentacoin gaat ongeveer net zo: de blockchain dient ter communicatie tussen tandartsen, patiënten en zorgverzekeraars en de Dentacoin (DCN) is de cryptomunt die op dat netwerk als betaalmiddel dient.
Een goed idee kan dus veel geld waard zijn. Wie op tijd investeert in een ICO kan in een vroeg stadium tokens krijgen, die later in te wisselen zijn voor cryptomunten. Je hebt ze dan voor een zeer voordelige prijs.

 

Voordelen van ICO’s

Het grote voordeel van ICO’s is dus dat je kunt investeren in iets dat nog succesvol moet gaan worden, in plaats van dat het al succesvol is. Andere voordelen van ICO’s zijn:
Goede ICO’s hebben een whitepaper, waarin precies te lezen is wat de doelen zijn en hoe die behaald dienen te worden. Zo kun jij bepalen of je hier vertrouwen in hebt en hierin zou willen investeren.
Een ICO is een handige manier om nieuwe mogelijkheden in cryptocurrencies af te tasten.
In veel gevallen kun je al met weinig geld instappen in een ICO (soms moet je wel dieper in de buidel tasten, maar dat kun je doen als je vertrouwen hebt in de whitepaper).

 

Nadelen van ICO’s

Helaas zijn er ook nadelen aan ICO’s. Zo zijn ICO’s nooit zeker. Wanneer je, net als bij crowdfunding, investeert en het doel niet bereikt wordt, raak je je inleg kwijt.
Ook zijn er gevallen bekend van ICO’s waarbij doelbewust mensen zijn opgelicht. Er wordt dan net gedaan of er een technologie ontwikkeld wordt, maar deze lopen altijd uit op het niet behalen van de doelen en het benodigde geld. Intussen strijken de ontwikkelaars de inleg op.
Wapen jezelf dus tegen deze nadelen door je goed in de ICO te verdiepen, whitepapers te lezen en de mensen in het ontwikkelteam na te trekken.

 

Conclusies

ICO’s zijn Initial Coin Offerings en bieden je de kans om al in een vroeg stadium geld te investeren in tokens, die later omgezet kunnen worden in cryptovaluta. Het voordeel daarvan is dat je niet alleen meehelpt om een klein startend bedrijf te laten groeien, maar dat je ook over cryptovaluta komt te beschikken die later veel waard kan worden. Je moet wel goed uitkijken met ICO’s, want lang niet elke ICO is even verzekerd van succes, laat staan even betrouwbaar. Je kunt veel problemen voorkomen door je van tevoren goed in te lezen in de whitepapers en tijdlijnen. Deze zijn op de websites van ICO’s terug te vinden.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.