Litecoin

Wat is Litecoin?

Is de Litecoin het “kleine broertje van Bitcoin”? Op zich hoef je dat niet zo te zien, ook al is de vergelijking logisch en snel getrokken. Litecoin mag je wel zien als een verbetering van Bitcoin.
De Litecoin heeft veel weg van de Bitcoin. Zo werkt Litecoin ook volgens de blockchain. Een belangrijk verschil zit hem in het delven (minen) van Litecoins versus Bitcoins.

Bitcoins en Litecoins minen

Alsof je een pikhouweel pakt en een diepe schacht induikt, zo klinkt het als we het hebben over Bitcoins minen. En toch kan dat. Door een sterke computer een programma te laten draaien, mine je Bitcoin. Dat minen houdt in dat je computer moeilijke berekeningen oplost en zo een stukje code kraakt. Die code leidt er uiteindelijk toe dat er – wanneer hij volledig gekraakt is – 21 miljoen Bitcoins in de omloop zijn.
Met een waarde van tegen de € 18.000 in 2017 is het niet gek dat veel mensen zelf Bitcoin gingen delven. Het kopen van Bitcoin was immers erg duur geworden. Delven kon ervoor zorgen dat je toch nog aan Bitcoin kwam.
Echter wordt het minen steeds moeilijker. Er zijn intussen speciale computers voor nodig die tegen de € 7.000 kosten. En dan is het nog maar de vraag of het je lukt om een Bitcoin te minen.
Hierin verschilt Litecoin. Het minen van Litecoin kost namelijk veel minder kracht en dat maakt het makkelijker voor mensen met een normale computer. Het is dus aantrekkelijker om Litecoin te delven dan Bitcoin.

84 miljoen Litecoins

Van Bitcoin is bekend dat er 21 miljoen exemplaren in de omloop zullen komen, wanneer de code volledig gekraakt is (wat nog zo’n 100 jaar zal duren, overigens). Van Litecoin is bekend dat er 84 miljoen in de omloop komen.
Daarmee is Litecoin meer geschikt om echt mee te gaan betalen dan de Bitcoin. Daarin is de Litecoin als betaalmiddel logischer dan Bitcoin. Dat was dan ook het doel van bedenker Charlie Lee (die eerst voor Google werkte).

Waarde van Litecoin

Toch is de waarde van Litecoin aardig gestegen in 2017. Sinds het ontstaan van de munt is de munt nu zo’n € 200 per eenheid waard. De waarde wordt voor een deel bepaald doordat veel mensen de cryptovaluta in hun wallet willen hebben. Hoe meer mensen de Litecoin kopen, hoe meer er in de omloop zijn en hoe hoger de market cap.
De verwachting is dan ook dat de Litecoin nog verder in waarde kan stijgen en dat maakt de munt interessant voor investeerders.
€ 200 voor Litecoin is niet duur. Als je nu € 200 voor een Bitcoin zou kunnen betalen, kocht je er waarschijnlijk ook meerdere van. Die kans krijg je nu met Litecoin.
Of de Litecoin ook duizenden euro’s waard gaat worden zoals Bitcoin, is echter nog zeer de vraag.

Verdere ontwikkeling

Voor de verdere ontwikkeling van de Litecoin, moet wel gekeken worden naar het succes van de Bitcoin. Ze zijn namelijk meer met elkaar verbonden dan je zou zeggen. Zo heeft de Litecoin een belangrijke update uitgevoerd in 2017. Deze segregated witness update heeft het netwerk van Litecoin sterk verbeterd. Deze update maakt het ook mogelijk om een Lightning Netwerk te worden, waardoor Litecoin het meest geavanceerde peer to peer betalingsnetwerk kan worden ter wereld.
Het Lightning Netwerk is getest op het Litecoin Netwerk en leverde geen problemen op. Dat zal ervoor zorgen dat Litecoin over een zeer snel netwerk komt te beschikken. Daarmee wordt ze bijzonder aantrekkelijk om betalingen te verrichten.
Zoals gezegd zijn Bitcoin en Litecoin meer met elkaar verweven dan je zou zeggen. De genoemde updates waren eigenlijk bestemd voor het netwerk van Bitcoin. Maar binnen Bitcoin was dit niet te verwezenlijken en daarom werd de update eerst doorgevoerd in Litecoin. Het is nu de bedoeling dat deze updates ook binnen Bitcoin worden doorgevoerd, maar als dat niet lukt, kan dat zomaar betekenen dat Litecoin de Bitcoin overbodig maakt…

Litecoin (LTC) kopen

Je koopt Litecoin met twee doelen. Enerzijds kun je de Litecoin gaan inzetten als betaalmiddel, anderzijds is het een interessante investering. Als de waarde van de Litecoin groeit, groeit het vermogen dat je erin hebt gestoken immers ook.
Waarom zou de waarde van Litecoin verder stijgen?
De belangrijkste factor voor stijging is schaarste. Nu zijn 84 miljoen munten er meer dan 21 miljoen, er is toch sprake van schaarste. Als de waarde van Litecoin vier keer minder wordt dan de waarde van Bitcoin (want 84 miljoen : 4 = 21 miljoen), dan nog heeft de Litecoin een flinke weg te gaan. Zo’n € 5.000 zou dan haalbaar moeten zijn.
Daarnaast is de techniek van Litecoin sneller en het netwerk een verbetering van Bitcoin. Als meer mensen hun huidige Bitcoins verkopen en inruilen voor Litecoins, kan dat enorme gevolgen hebben voor Litecoin,

Litebit.eu, AnyCoinDirect.eu en BTCDirect.eu

In Nederland kun je voor Litecoin terecht bij drie wisselkantoren, namelijk Litebit.eu, AnyCoinDirect.eu en BTCDirect.eu.
Het maakt op zich niet zo heel veel uit waar je ze koopt, want de betaling en aanmelding zijn bij alle drie de wisselkantoren eenvoudig. Echter, als je de Litecoins gelijk wil bewaren, kun je het beste kiezen voor Litebit.eu. Hier kun je namelijk gebruik maken van een internet wallet. Je hoeft dus niet van tevoren een Litecoin wallet aan te maken.

Veilige Litecoin wallet

Het kan zijn dat je liever je Litecoins op een veilige plaats op slaat. In dat geval is het advies om een hardware wallet te kopen. De Ledger Nano S. is een mooi voorbeeld van een betaalbare wallet, waarop je ook Litecoin kunt verzamelen. De Ledger Nano S. is beveiligd met zowel een persoonlijke code als met enkele codewoorden die je in moet geven. Jij bent dus de enige die toegang heeft tot de Ledger Nano S. en bij je Litecoins kan.
Wanneer je de Litecoins wil verzilveren, sluit je de Ledger Nano S. aan en maak je ze over naar een exchange alwaar je er dollars of euro’s voor kunt krijgen.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.