Pump & dump

Op het ogenblik dat u er voor kiest om in te stappen in cryptocurrencies dient u er rekening mee te houden dat marktmanipulatie (op moment van schrijven) nooit volledig kan worden uitgesloten. Een bijzonder fenomeen dat zich regelmaat laat voelen op de cryptomarkt is de zogenaamde “pump & dump”. Het betreft hier een activiteit waarbij de koers van een cryptovaluta in eerste instantie aanzienlijk de lucht in schiet om vervolgens terug even snel te dalen. Ondanks het feit dat ook andere investeerders met een pump & dump activiteit absoluut hun voordeel kunnen doen is het wel zo dat timing hierbij van cruciaal belang is. Stapt u op het verkeerde moment in? Dan zal dat er voor zorgen dat het nagenoeg onmogelijk wordt om op (relatief) korte termijn nog winst te maken met uw investering. Waakzaamheid is dus altijd geboden!

Hoe wordt een pump & dump opgezet?

Ondanks het feit dat een groot deel van de crypto community niets moet weten van pump & dump activiteiten staat het natuurlijk wel als een paal boven water dat er heel wat geld mee kan worden verdiend. Een bepaalde groep of persoon kan in de aanloop naar een pump & dump uren, dagen of zelfs weken bezig zijn met het zo goedkoop mogelijk inkopen van een bepaalde altcoin. Op het ogenblik dat ze een voldoende hoeveelheid van de coin in kwestie hebben ingekocht wordt er een soort van hype gecreëerd waarbij de coin extra wordt gepushed. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Niet alleen Facebook en Twitter zijn op dit vlak populaire opties, hetzelfde geldt ook voor Telegram.

Koersstijging bij pump & dump

Op het ogenblik dat de coin voldoende is gehypte zal dit er voor zorgen dat diens waarde aanzienlijk is gestegen. Dit heeft alles te maken met het feit dat buiten de eerste groep (die dus de eerste investeerders) er nu ook een tweede groep aan het kopen is geslagen. Deze koopdrift is ontstaat uit een soort van “fear of missing out”. In de praktijk is het echter nagenoeg altijd de eerste groep die met de buit gaat lopen. Van zodra de waarde van de coin een bepaald bedrag heeft bereikt zal de eerste groep namelijk onmiddellijk beginnen met verkopen. Omdat zij een aanzienlijke participatie had genomen in de munt in kwestie zal de waarde er van rake klappen te verduren krijgen. Uit paniek voor een verdere scherpe daling gaat ook de tweede groep verkopen waardoor de waarde van de token in kwestie in haar totaliteit kan kelderen.

Hoe kunt u een pump & dump herkennen?

Ondanks het feit dat er bepaalde indicaties zijn waar u rekening mee kunt houden is het in de praktijk zo dat een pump & dump vaak lastig te herkennen is. U zult in de grafiek kunnen vaststellen dat de prijs eerst ligt zal schommelen. Er worden in deze fase dan ook zowel (lichte) stijgingen als dalingen opgemerkt. Dit is het gevolg van het feit dat de eerste groep op dat ogenblik bezig is met het inkopen van de coins. Dit proberen ze te doen zonder dat dit teveel de aandacht zou trekken. Het gebeurt dus steeds in (een grote hoeveelheid aan) verschillende stappen in plaats van dat er in één keer groot wordt aangekocht.

Nadat de bovenstaande situatie zich heeft voorgedaan zal er een lichte stijging opgemerkt kunnen worden in de grafiek. Mensen zijn in deze fase dan ook bezig met het flink promoten van de coin in kwestie. De prijs zal (van zodra er voldoende mensen hebben ingekocht) nog een stuk verder stijgen tot ze een punt heeft bereikt dat volgens de eerste inkopers hoog genoeg is. Op dat ogenblik zal de stijgende lijn in de grafiek stagneren waarna er nog kleine koersverschillen gerealiseerd zullen worden. In principe wordt een cryptovaluta niet meteen in één keer verkocht bij een pump & dump, maar wel in delen. Dit gezegd zijnde kunnen die delen zo groot zijn dat ze meteen een grote impact hebben op de koers.

Het spreekt voor zich dat de bovenstaande werkwijze niet is vastgesteld. Dit betekent concreet dat er in de praktijk kleine verschillen kunnen opduiken. Dit maakt het zo moeilijk om een pump & dump (in een vroege fase) te herkennen. Toch is dit van cruciaal belang. Op het ogenblik dat u de vruchten wil plukken van een pump & dump actie is het namelijk een vereiste om zo snel mogelijk op de boot te springen. Doet u dat niet en koopt u in op een verkeerd moment? Dan heeft dat als gevolg dat u waarschijnlijk een stevig verlies zult maken.

Hoe zelf uw voordeel halen uit een pump & dump?

Bovenstaande zegt het eigenlijk reeds een beetje, zonder voorkennis van een pump & dump scenario dat zich aan het ontvouwen is, is het bijzonder lastig om er uw voordeel mee te doen. Sterker nog, eigenlijk is het haast onmogelijk. De kans dat u op het juiste moment kunt instappen is namelijk zeer klein. Eigenlijk mocht u het beste instapmoment gokken en u weet dat bij gokken de kansen op winst en verlies vaak even groot zijn. In het merendeel van de gevallen zal de weegschaal zelfs eerder doorwegen richting de negatieve kant en dat zou ook zomaar bij een pump & dump scenario het geval kunnen zijn.

Bent u toch van plan om te proberen mee te doen met een pump & dump? In dat geval is het van cruciaal belang om er voor te zorgen dat u goed bent ingelicht. Er zijn heel wat pump & dump groepen die bijvoorbeeld zijn terug te vinden op Instagram en waar u tegen een bepaalde kostprijs deel van kunt gaan uitmaken. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat veel van deze pump & dump groepen een scam zijn. Dit betekent in de praktijk vaak dat ze reeds een significante hoeveelheid van de coins die ze tippen in hun portefeuille hebben. Hun positie is dus reeds ingenomen en verzekerd terwijl u bij het betreden van de groep nog moet beginnen met het aankopen van de assets in kwestie.

Bovenstaande zorgt er voor dat het grootste voordeel bij de eigenaars van de pump & dump groep liggen. Zij passeren zelfs eigenlijk twee keer voorbij de kassa. In eerste instantie moet u namelijk betalen om de pump & dump groep te kunnen betreden terwijl de eigenaars van de groep in de praktijk ook nog eens de grootste winsten zullen weten te maken op hun investering. Denk er dus zeker goed over na vooraleer in zee te gaan met een pump & dump groep. De kans dat u er echt financieel beter van wordt is in de praktijk immers zeer klein.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.
Please enter Coingecko Free Api Key to get this plugin works