Ripple

Wat is Ripple?

Qua cryptocurrencies is Ripple een beetje een vreemde altcoin. Want waar andere cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn, is Ripple dat niet. Met andere woorden: Ripple staat open voor samenwerking met banken en wil helemaal niet dienen als alternatief voor het huidige bancaire stelsel.
De technologie achter de Ripple-valuta XRP is een stuk ouder dan Bitcoin. Het doel is ook niet veranderd. De waarde van de Ripple als cryptovaluta is aanzienlijk gestegen. Ook wordt Ripple naar voren geschoven als een van de meest veelbelovende cryptomunten.

Technologie

Ripple gaat niet zozeer om een altcoin, zoals Bitcoin. Het is niet het doel om een alternatief betalingsmiddel te bieden in de vorm van een digitale munt. Het is Ripple te doen om een beveiligd transactieprotocol. Dit Ripple Transaction Protocol – afgekort tot RTP – dient banken te ondersteunen in het doen van transacties. Het is de bedoeling dat transacties sneller kunnen, goedkoper kunnen en makkelijker kunnen.
Die drie pijlers zijn gedekt in het systeem dat Ripple gebruikt en dus ook de reden dat intussen al 15 grootbanken gebruik maken van RTP.
Ripple werkt al vanaf 2004 aan het betalingsprotocol en was daarmee zo’n 4 jaar eerder dan Bitcoin. Desondanks kwam het in de vorm van RipplePay nog niet echt van de grond. Intussen is de technologie verbeterd.
Zo kun je met Ripple 1.000 transacties per seconden uitvoeren. 1 Transactie duurt maximaal 7 seconden, ook richting de andere kant van de wereld. Daarmee is Ripple ideaal voor bedrijven en instanties die mondiaal opereren.

Doel

Zoals gezegd is het doel niet om een alternatieve valuta aan te bieden. Ook is Ripple niet gedecentraliseerd (waardoor critici menen dat Ripple niet eens gezien mag worden als cryptovaluta) en werkt ze samen met banken.

De drie doelen zijn duidelijk:

  • Kosten besparen op het doen van internationale transacties;
  • Het versnellen van internationale transacties;
  • Het vereenvoudigen van het doen van een (internationale) geldtransactie.

Intussen is het Ripple gelukt om deze doelen te behalen. Steeds meer banken sluiten zich dan ook aan bij het transactieprotocol RTP.

XRP, de Ripple cryptocurreny

Maar als het Ripple dan te doen is om de technologie, hoe zit het dan met de cryptocurrency die aan Ripple hangt? De XRP heeft een prominenten positie in weten te nemen. Het was eind december 2017 de nummer 4 onder cryptovaluta en sommigen zijn zelfs van mening dat ze hoger staat dan Ethereum en direct volgt op Bitcoin.
De XRP dient echter als middel om het RTP goed te laten verlopen.
Het betalingsprotocol “smelt” als het ware valuta om. Wanneer persoon A euro’s naar Hongkong wil verschepen voor persoon B, smelt Ripple de euro’s om in XRP en zendt ze in minder dan 7 seconden naar Hongkong, waar ze direct worden omgesmolten in Hongkongse dollars.
Je mag XRP dus “de smeerolie” van het Ripple Transactie Protocol noemen. Het is een middel om het hogere doel, de technologie, goed te laten lopen.

Waarde van Ripple

Desondanks hoeft dat niets te zeggen over de waarde van Ripple als cryptomunt. Want dat is eigenlijk voor investeerders het meest interessant. De Bitcoin als cryptovaluta was ook niet bedoeld om meer waard te worden, maar diende slechts als “munt” om betalingen te kunnen doen. En de techniek achter Ripple is vele malen beter dan de techniek achter Bitcoin.
Het kan dus zomaar zijn dat de waarde van Ripple enorm gaat stijgen. Maar aan de andere kant is het wel zo dat Ripple gecentraliseerd is en daarmee niet de anonimiteit biedt die Bitcoin wel biedt.

In 2018 staan er grote veranderingen op de planning, die zeker een (positieve) invloed gaan hebben op de waarde van de cryptovaluta, namelijk:

  • Banken in Japan en Zuid-Korea tonen interesse en zouden Ripple kunnen gaan gebruiken;
  • Ripple wordt toegevoegd aan meerdere exchanges voor cryptocurrencies, waaronder CoinBase.

Ripple kopen?

Het kan dus zeer interessant zijn om Ripple in je wallet te hebben. Gelukkig is het niet zo moeilijk om er aan te komen. Litebit.eu biedt Ripple aan. Via iDeal kun je dus eenvoudig aan Ripple komen.
Het is wel handig om een externe wallet te hebben. Je kan Ripple kwijt op hardware wallets, waaronder de Ledger Nano S. Download via de website van Ledger dan de Ripple wallet. Ook kun je (als tussenoplossing) de Ripple bewaren in een gratis software wallet van Rippex. Deze is gratis te downloaden.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.
Please enter Coingecko Free Api Key to get this plugin works