Stellar Lumens

Wat is Stellar Lumens?

Het Stellar Lumens Netwerk timmert vreselijk hard aan de weg. De bijhorende cryptovaluta is dan ook immens populair. De Lumens, afgekort tot XLM, is in 2017 al flink in waarde gestegen en de verwachting is dat die stijging door zal gaan.
Stellar Lumens is direct gebaseerd op een andere cryptocurrency die erg in trek is: de Ripple. Het Ripple Transactie Protocol en De Stellar Lumens Consensus zijn allebei op hetzelfde systeem gebaseerd.
Echter stelt de maker van Stellar Lumens – die tevens de maker van Ripple is – dat de Stellar Lumens een verbeterde versie van Ripple is. Alle tekortkomingen in Ripple zijn in Stellar Lumens de nek omgedraaid. Dat resulteert dus in een techniek die nog sneller, goedkoper en betrouwbaarder is.
Wat moet jij weten van Stellar Lumens?

Techniek

De techniek van Stellar Lumens is een betaalsysteem, waarmee banken makkelijk en eenvoudig transacties over de hele wereld kunnen sturen. In enkele seconden kan geld van Nederland op de Bahama’s staan. Maar ook naar Japan, Australië of Zuid-Afrika kun je zonder pijn en moeite geld overmaken.
Het Stellar Lumens Netwerk maakt gebruik van een consensus, een netwerk van servers die met elkaar communiceren en transacties razendsnel goedkeuren.
Om het netwerk goed te laten lopen dient de Lumens als cryptovaluta. Net als bij Ripple worden de te versturen en te ontvangen valuta omgezet in Lumens om de transactie gesmeerd te laten verlopen. Dit alles gebeurt in minder dan een paar seconden.

Vertrouwen

Er is veel vertrouwen in de techniek van Stellar Lumens. Zo is het grote computerbedrijf IBM al met Stellar Lumens in zee gegaan en wil het dit netwerk in gaan zetten om betalingen in Oceanië te verrichten. De betalingen via PayPal en iDeal verlopen daar nog lang niet zo snel als volgens IBM in deze tijd zou moeten en dus dient Stellar Lumens als perfecte oplossing.
Het vertrouwen van IBM zou heel veel kunnen betekenen voor Stellar Lumens. Want als ook andere bedrijven in gaan zien dat Stellar Lumens betalingen heel snel kan volbrengen, bestaat de kans dat Stellar Lumens meer aanhangers krijgt.
Ten opzichte van Ripple mistte Stellar Lumens wel de boot met banken. Het bancaire systeem viel als een blok voor crypto Ripple, omdat deze niet gedecentraliseerd was en juist banken een oplossing wilde aanbieden om gebruik te maken van blockchaintechnologie.
15 grootbanken zijn al bij Ripple aangesloten, geen bij Stellar Lumens.
Of dit alsnog gaat gebeuren is op dit moment nog de vraag. Maar het feit dat bedrijven geïnteresseerd zijn, zou wel heel veel kunnen betekenen voor Stellar Lumens en wellicht ook andere banken over de streep kunnen trekken.

Gedecentraliseerd

Stellar Lumens heeft niet haar uiterste best gedaan om banken te paaien. Zo is het een gewoon gedecentraliseerd netwerk gebleven en zijn banken dus niet in staat om controle uit te oefenen op het betalingsverkeer.
Maar wel biedt Stellar Lumens aan om banken te helpen met transacties. Zo mogen banken, net als bedrijven, gewoon gebruik maken van de Stellar Lumens consensus om transacties te doen. Daarmee geeft Stellar Lumens een duidelijk signaal af: banken mogen meedoen, maar gedecentraliseerde systemen hebben de controle.
Het is dus de vraag in hoeverre banken bereid zijn hierin mee te gaan.

Voordelen van Stellar Lumens ten opzichte van Ripple

Het Stellar Lumens Netwerk heeft dus de Ripple verbeterd. Dat levert dan ook eigenlijk alleen maar voordelen op. De voordelen van Stellar Lumens ten opzichte van Ripple zijn dan ook de volgende:

  • Betalingen kunnen nog sneller worden uitgevoerd (binnen 7 seconden)
  • Per seconden kunnen er meer dan 1.000 transacties worden gedaan (momenteel 1.500)
  • De kosten van een transactie zijn € 0 of $ 0, omdat je hooguit 0,00001 Lumens betaalt (wat neerkomt op helemaal niets).

Deze voordelen zouden op termijn, wanneer het netwerk van Ripple overbelast raakt, in het voordeel van Stellar Lumens kunnen gaan spelen. Het is echter de vraag of Ripple zich tegen die tijd niet verstevigd heeft.

Waar doe je goed aan?

Investeren in Stellar Lumens of toch niet? Wanneer beide munten tegelijk waren uitgekomen en beide technieken op hetzelfde moment waren gestart, was het simpel: Stellar Lumens. Het is toch net overal iets beter in. Maar Stellar Lumens mist eigenlijk gewoon net de boot. Ze rent achter Ripple aan, die de samenwerking met ’s werelds grootste banken aangegaan is en moet het tot nog toe doen met één groot bedrijf.
De kans dat het zakenleven wel heil ziet in Stellar Lumens is dan weer een stuk groter. Bedrijven willen ook graag zelf controle houden en krijgen dat met Stellar Lumens veel meer dan wanneer ze het via banken doen. Het kan dus zomaar zijn dat Ripple straks weliswaar meer banken in haar kring heeft, maar dat bedrijven geen gebruik meer maken van banken, maar van Stellar Lumens.
Wat dat betreft moet je overwegen of je wel een keuze wil maken tussen Ripple en Stellar Lumens? Het is in ieder geval slim om Stellar Lumens in je wallet te hebben, zeker nu je nog vrij goedkoop aan Lumens kunt kopen.
Want zeker als de waarde van Lumens gaat stijgen door de samenwerking met IBM, kan het een heel leuke investering zijn.

Stellar Lumens kopen

Wil je XML kopen? Dan kun je helaas niet terecht bij Nederlandse platformen. Je zal je moeten wenden tot een exchange, bijvoorbeeld Bittrex. Open hier eerst een account. Maak er vervolgens Bitcoin naar over via een website als Litebit.eu of BTCDirect.eu. Deze Bitcoin kun je op de exchange weer verhandelen voor Stellar Lumens.
De Stellar Lumens kun je bewaren op de exchange, maar veiliger is natuurlijk een hardware wallet. De Ledger Nano S. biedt ondersteuning voor Stellar Lumens. Je dient dan van de website van Ledger een wallet te downloaden die je installeert op je Ledger Nano S. Vervolgens kun je eenvoudig Lumens overmaken naar deze wallet en je cryptogeld dus veilig bewaren.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.