Wisselkantoren

Wat zijn wisselkantoren?

Cryptocurrencies zijn er in overvloed. Maar hoe kom je aan die cryptomunten? Het is niet een kwestie van naar de bank gaan en zeggen dat je je euro’s om wil wisselen in Ripple, Stellar Lumens, IOTA, Dogecoin of welke andere cryptomunt dan ook. Want banken zijn gecentraliseerd en (behalve Ripple) cryptomunten willen zich juist afzetten tegen banken en overheden.
Wisselkantoren zijn er echter wel. Op het internet vind je zowel in Nederland als internationaal vele websites die je kunnen helpen om cryptomunten in te slaan.

Wat doen wisselkantoren?

Exchanges, zoals wisselkantoren genoemd worden, stellen je in staat om van de ene naar de andere valuta te gaan. Euro’s kun je veranderen in dollars, roebels, yens of wat je maar wilt. Maar ook cryptocurrencies kennen wisselkantoren.
In het meest gunstige geval kun je fiat geld – de benaming voor gewone euro’s – direct omzetten in cryptocurrencies. Bijvoorbeeld op Litebit.eu, BTCDirect.eu en AnyCoinDirect.eu.
Je kan hier met iDeal betalen en vervolgens de cryptomunten naar keuze bestellen. Deze worden keurig opgeslagen in je wallet en kun je nadien gebruiken of laten groeien in waarde.

Buitenlandse exchanges

Maar het kan ook zijn dat je cryptomunten aan wil schaffen die niet heel erg vanzelfsprekend zijn. De Mintcoin is daar een mooi voorbeeld van. Een munt waar nog maar weinig mensen van gehoord hebben. De munt is dan ook niet terug te vinden in de Nederlandse wisselkantoren, maar wel bijvoorbeeld op Cryptopia.co.nz.
Het nadeel van Cryptopia is dat je er geen directe betaling in euro’s kan doen. Je zal dus je geld moeten converteren naar een andere standaard, zoals Bitcoin.

Hoe doe je dat?

  1. Maak eerst een account aan op Cryptopia
  2. Zorg dat je toegang krijgt tot je Bitcoin wallet daar, en kopieer het adres. Let op; ‘Deposit’ adres!!!
  3. Kies een Nederlandse partij uit om je Bitcoins te kopen (Litebit.eu, AnyCoinDirect.eu), en schaf hier via iDeal Bitcoin aan
  4. Verstuur de Bitcoin (Withdraw) vanaf de Nederlandse partij naar je wallet bij Cryptopia.co.nz, welke je gekopieerd hebt onder punt 2.
  5. Verhandel/ Exchange je Bitcoin op Cryptopia naar Mintcoin (of welke andere valuta je voorkeur ook maar heeft).

We gebruiken hier dus een voorbeeld van een cryptomunt en een exchange/wisselkantoor. U kunt dit natuurlijk verder in alle vrijheid doen. U zoekt eerst uit welke cryptomunt uw voorkeur heeft, en op welke exchange deze verhandelt wordt. Daarna volgt u met variabele info punt 1 t.e.m. 5 hierboven beschreven!

Waar moet je op letten?

Het doen van cryptotransacties is niet zonder risico’s. Een heel belangrijke waarschuwing heeft te maken met het adres van je wallet. Elke valuta heeft ten eerste een eigen wallet.
Je kan dus niet je Litecoins bewaren in dezelfde wallet als je Ripples. Ook Ripple en Stellar Lumens – die vanuit hetzelfde netwerk komen – hebben niet dezelfde wallet.

Wallets uit elkaar houden

Beheer jij dus Dentacoin, ReddCoin, Ripple, Stellar Lumens, Litecoin én Dogecoin? Dan heb je maar liefst 6 wallets nodig. Voor elke cryptocurrency een eigen wallet.
Maak je per ongeluk je Litecoins over naar je Ripple wallet? Dan ben je ze kwijt. Voorgoed. Denk eraan dat je te maken hebt met een gedecentraliseerd netwerk. Er is dus ook niet zoiets als een klantenservice waarmee je kunt chatten of appen om je transactie terug te draaien.
Hetzelfde geldt voor spelfouten in wallets. Een laatste of eerste symbool vergeten te kopiëren? Zodra je op “verzenden” drukt is je geld weg.
In het meest gunstige geval maak je het geld over naar een bestaande wallet en kun je in contact proberen te komen met degene die de wallet beheert. Wanneer die persoon je goed gezind heeft, kan die besluiten het bedrag terug te storten. Vanzelfsprekend is dat zeker niet.

Wallets op websites

Ook is het zo dat veel websites (wisselkantoren) je een wallet aanbieden. Dat is fijn, want zo kun je direct aan de slag en hoef je niet met allerlei codes in de weer om je cryptomunten heen en weer te schuiven.

Maar er kleven ook nadelen aan wallets op websites. Namelijk de volgende:

  • Fraudegevoelig. Niet zelden zijn er wat duistere websites die je wallets leegroven en er met de inhoud vandoor gaan. Je hebt het idee dat je op een goede websites bezig bent en ineens kun je niet meer inloggen. Je weet dan zelf hoe laat het is. Tip: controleer altijd de URL van de website die je bezoekt, sla nooit wachtwoorden standaard op en controleer of de website beveiligt is (zie het slotje aan het begin van de URL).
  • Gevoelig voor hackers. Ook hackers weten dat er veel geld te halen valt in online wallets. Mt Gox, NiceHash en Bitfinex zijn al eens te grazen genomen door hackerscollectieven die in korte tijd enorme hoeveelheden digitaal geld wisten te ontvreemden. Sterker nog, het was zelfs in het nieuws dat Noord-Korea (van de Grote Leider Kim Jong-Un) complete teams had ingezet om wereldwijd Bitcoins te stelen. Noord-Korea heeft zich dus enorm verrijkt aan de Bitcoins die ze gestolen heeft.

Veiligere alternatieven

Het is veiliger om je cryptomunten op te slaan op een veilige plek. Dat kan je laptop zijn, maar dan bij voorkeur een laptop die niets anders doet dan je online vermogen bewaren. Zet hier de wallets op en doe er verder niets mee. Zo voorkom je virussen, crashes en andere problemen die kunnen leiden tot het volledige verlies van je cryptomunten. Wanneer je het echt veilig wil doen, kies je voor een hardware wallet. Hier kun je je cryptomunten “koud” op bewaren, zonder internetverbinding. Leg de wallet op een veilige plaats en je zit goed.

Sign up for our free daily TradeinCrypto Update

Don't miss any news, backgrounds, analysis, guides and many more info. Subscribe for free now: 
SUBSCRIBE!
Give it a try, it's free and you can unsubscribe anytime.